Makaleler
Youtube İzleyerek Kendimizi Nasıl Geliştirebiliriz?
- Nisan 11, 2021
- Yayınlayan: kigem
- Kategori: BLOG

Siz mi İnterneti kullanıyorsunuz yoksa internet mi sizi kullanıyor? Algoritmalar mı sizi yönlendiriyor yoksa siz mi algoritmaları yönlendiriyorsunuz? Kendini eğitmek için interneti kullanmak ve algoritmaları “terbiye etmek” isteyenler neler yapabilir?
Dijital Pazarlama uzmanı Hasan Başusta Youtube üzerinden kendini nasıl geliştirdiğini kigem.com için yazdı. Hangi kaynakları nasıl kullandığını örneklerle açıkladı. Bu ipuçlarını farklı kanallarda kullanmak da mümkün.
Algoritmalar tarafından kullanılan değil interneti/algoritmaları kendini geliştirmek için kullanmak isteyenlere bu makaleyi öneriyoruz. İşte o makale..
Datareportal’ın 2021 verilerine göre ortalama bir Türk internette günlük 7 saat 57 dakika geçiriyor.[1] Bu sürenin 2 saat 57 dakikası ise sosyal medyada geçiyor. Peki ne yapıyoruz bu kadar saat internette?
Tabii ki e-postalarımıza bakıyoruz, müzik dinliyoruz, haritadan yolumuzu buluyor, oyunlar oynuyoruz. Yani İnternet bizi eğlendiriyor, sakinleştiriyor, ehlileştiriyor ve daha bir sürü şey…
Tüm bu aktiviteler arasında bir tanesi diğerlerinin açık ara önünde gidiyor. İnternete ayrılan zamanın %98,8’inde video izliyoruz.
İnterneti algoritmalar yönetiyor. Algoritmalar hangi içeriği tüketeceğimize karar veriyor. Hangi fotoğrafa daha fazla bakarsak o fotoğrafın benzerlerini, kimin iletisine yorum yazıp, beğenip, kaydedersek o kişiyi; hangi türde videolar izlersek o videoları öne çıkarıyor. Bu demek oluyor ki; eğer bilinçli olarak doğru kanalları ve içerikleri takip etmezsek, kendimizi bambaşka yerlerde bulabiliriz. Bu durum çoğu zaman aleyhimize işliyor gibi gözükse de birkaç basit ayar yaparak bunu avantaja çevirmek mümkün.
Algoritmalar Çağı
Dikkatimizin dağıtacak videolarda günlerimizi geçirmeden önce Youtube’u daha efektif kullanmayı öğrensek iyi olur. Vaktimizi çalan videoları ana sayfamızda videonun yanındaki üç noktadan azaltmak ile başlayabiliriz. Bu üç noktaya tıkladığımızda karşımıza şu 6 seçenek çıkıyor: Sıraya Ekle, Daha Sonra İzle’ye Kaydet, Oynatma Listesi’ne Kaydet, İlgilenmiyorum, Kanalı Önerme, Bildir.
Youtube’u daha verimli kullanmak için bu 6 seçeneği daha sık ve doğru şekilde kullanmalıyız. Eğer çok faydalı bir videoya denk gelmişsek ama o anda izlemek için uygun değilsek onu “sıraya” ya da “daha sonra izleye” ekleyebiliriz. Dahası kendi gelişim konularımıza özel listeler oluşturabilir, listelerimizi alt bölümlere ayırabiliriz. Örneğin benim Finansal Gelişim için ayrı bir listem, müzik dinlemek için ayrı bir listem, beğendiğim stand-up’lar için ayrı bir listem var.
Bu listeler dönüp dönüp tekrar izlediğim hayat değiştirici videolardan oluşuyor. Bazı dönemlerde ise ilgimi çeken ama boş videolar ana sayfamı işgal ediyor. O zaman da “İlgilenmiyorum”, “Kanalı Önerme” seçenekleri; video rahatsız edici veya zararlıysa “Bildir” seçeneğini kullanarak Youtube Algoritmasını eğitiyorum.
Şimdi izlediğim kanallara kısa açıklamalar da yaparak örnekler vereceğim. Bu yazımda yabancı kanalları yazıyorum ama hemen hepsinde Türkçe alt yazı seçeneği mevcut. İngilizce alt yazı seçeneğinin “otomatik çevir” özelliğini kullanarak gayet anlaşılır bir şekilde izlemek de mümkün.
Kişisel Gelişimimizi Hızlandıracak 5 Youtube Kanalı
- Kurzgesagt – In a Nutshell: Dünya’ya bakış açımı etkileyen, tek bir Youtube Kanalı önerecek olsaydım bu Kurzgesagt olurdu. Evrenin sırlarından, hayatın kendisine, Korona Virüs’ten, yalnızlığa tek bir bölümü için 1200 saatlik emek ve yüksek bütçe harcanarak hazırlanmış harika videolardan oluşan bir kanal. Hatta videolarını nasıl hazırladıklarını anlattıkları bir bölüm bile mevcut. Burada da tek bir video izleyecekseniz İyimser Hiççilik videosunu tavsiye ederim.
- Talks at Google: Dünya’da takip ettiğim birçok yazarın ve etkili kişinin Google çalışanlarına kitaplarını ve fikirlerini anlattığı Youtube kanalı. Bir nevi “mekanın sahibi”. Ufuk açıcı fikirler edinmek isteyenler için bir hazine. Burada da ilk olarak Kahneman, Harari, Ray Dalio, Robert Greene ve Carol Dweck videolarını tavsiye edebilirim.
- Nerdwriter: Özellikle metin yazarlığı ve hikaye anlatımı ile ilgilenenler için adeta bir lunapark burası. Sinema filmlerinde, sanat eserlerinde, stand-up’larda, siyasi liderlerin iletişimlerinde hangi kelimeleri neden ve nasıl kullandıklarını zihin açıcı bir şekilde anlatılıyor. Bu kanalda da TersYüz filmini anlattıkları videodan başlanabilir. Caravaggio, Işığın Ustası ve Westworld videolarını da çok beğenirim.
- Crashcourse: Dünya tarihinden, ekolojiye, felsefeden, tiyatroya o kadar güzel ve sistematik eğitim serisi ki. Ben kişisel ilgimden dolayı Psikoloji serisini seviyorum ama çok farklı disiplinlerde keyifli videolar izleyerek kendimizi eğitmemiz mümkün.
- Charisma on Command: İkna, kendine güven ve iletişim konularında oldukça popüler ve anlaşılır içerik sunan sevdiğim kanallardan bir tanesi. Bir İçe Dönük nasıl popüler olabilir?, Kendinizi utandırmadan bir tartışmayı nasıl kazanırsınız? ve Zor durumlarda kontrolü elinize almanızı sağlayan 3 şaka videoları bu kanala göz atmak için iyi bir başlangıç olabilir.
Bu kanallar çok güzel ama bize yetmedi diyorsanız o zaman TED ve TED-ed kanalında bitiremeyeceğiniz kadar video olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. School of Life serisine göz atmışsınızdır diye düşünüyorum.
Son olarak biraz daha niş konulardan Finansal Yatırım ile ilgileniyorsanız The Sweedish Investor’ın özetlerini çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Finansal gelişim konusunda Dünya’daki en temel kitaplardan öğrendiği 5 noktayı kısa videolar serisi halinde hızlıca öğrenilebilir bir formatta önümüze koyduğu için çok beğenmiştim. Bu konuya ilgi duymaya başladığımda en çok yararlandığım kanallardan birisi olmuştu.
Umarım buralarda daha çok vakit geçirir ve Arif’in Manchester’a attığı golü ararken bu kanallarda kendinizi daha sık bulursunuz. Hepinize “algoritmanın sizi değil, sizin algoritmayı eğittiğiniz bir Youtube ana sayfası” diliyorum!
Yazan: Hasan Başusta
Kaynak: www.kigem.com
[1] https://datareportal.com/reports/digital-2021-turkey