Makaleler
Profesyonelce istifa etmenin yolları
- Mart 25, 2021
- Yayınlayan: kigem
- Kategori: BLOG
Stevies ödüllü insan kaynakları profesyoneli Görkem Özkan, iş hayatında profesyonelce istifa etmenin yollarını kigem.com için yazdı. kariyer uzun bir yolculuk ve bu yolda bazen yolların ayrılması kaçınılmaz. Kariyerinizde “kara bir leke” bırakmadan bir işten ayrılmak için neyi nasıl yapmalısınız? Görkem Özkan madde madde anlatıyor.
Çalıştığın işyerinde artık üretemediğinin farkına vardın. Belki de beklediğin terfiyi alamadığın için potansiyelini farklı bir işyerinde kullanmak istiyorsun. Belki de cazip bir iş teklifi aldın. Kafanda, kendini yeniden inşa etmek için başlattığın bu “kentsel dönüşüm hareketi” öncesi yalnız değilsin!
Mevcut iş yerinin “son kullanma tarihinin” yaklaştığını düşünüyorsan, herhangi bir gerekçeyle istifa etmeye karar verdiysen, belli başlı yasal adımları takip etmen ve kanunun belirlediği çerçevede hareket etmen gerekir.
Ayrılığa kesin karar verdiysen, “overlokçu ayağına geldi” başlıyoruz!
İşte istifa arefesinde zihnini meşgul edebilecek sorulara yanıtlar aşağıda.
1-İstifa Mektubu Nedir?
İstifa etmeye karar verdiysen, öncelikle el yazınla yazılmış bir istifa mektubunu yöneticin ve İnsan Kaynakları departmanınla paylaşarak bilgilendirmeli ve ihbar süresi hakkında bir yol haritası belirleyerek süreci netleştirmelisin.
2-İstifa Mektubu Nasıl Yazılır?
“Şu tarihte başladığım şu pozisyondan, şu tarihte kendi isteğimle ve gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum. Gereğinin yapılmasını rica ederim” diyerek, tarih ve imzayı atarak süreci tamamlayabilirsin. İşte bu kadar basit! Detaylı gerekçe yazarak, işverene bir mesaj vermek istiyorsan da tercih tabi ki senin, intikam vakti!
3-İhbar Süresi Nedir?
İhbar Süresi; işverenine istifa kararını ne kadar süre içerisinde bildirmen gerektiğini belirleyen kavramdır. Detay öğrenmek istersen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. Maddesini inceleyebilirsin.
4-İhbar Süresi Nasıl Hesaplanır?
● İş yerinde 6 aydan az çalıştıysan 2 hafta önceden,
● İş yerinde 6 ay – 1.5 yıl arasında çalıştıysan 4 hafta önceden
● İş yerinde 1.5 – 3 yıl arası çalıştıysan 6 hafta önceden,
● İş yerinde 3 yıldan fazla çalıştıysan 8 hafta önceden iş verenine istifa edeceğini bildirmen gerekir.
5-İhbar Süresine Uymazsam Başıma Neler Gelebilir?
İhbar; işveren ve işçi arasında, işin kesintiye uğramadan yürümesi için karşılıklı uyulması gereken bir süredir. İşvereninle işten ayrılma tarihinde anlaşma sağladıysan, bu sürelere uymana gerek kalmayacaktır. Ancak anlaşma sağlamadıysan, işverenin kararına göre belirtilen süreler kapsamında ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsin. Unutma işveren de seni işten çıkarmak istediğinde bu belirtilen sürelere uyarak seni önceden bilgilendirmekle yükümlüdür. Eğer bildirimsiz seni işten çıkarırsa, belirlenen süreler kapsamında bu sefer işveren sana tazminat ödemek zorunda kalır.
6-Birikmiş İzinlerim Var Bunları İhbar Süremden Düşebilir miyim?
İş Kanun’da yasal olarak buna yer verilmemiştir. Ancak işin durumu ve işverenin tutumuna bağlı olarak anlaşma sağladığın sürece biriken yıllık izinlerini ihbar sürenden düşürtebilirsin.
7-İş Arama Süresi Nedir?
İş Kanunu’nun sana verdiği, günlük 2 saat ile sınırlı kullanabileceğin bir izin türüdür. Günün herhangi bir saat diliminde yöneticinle anlaşarak bu süreyi kullanabilirsin. İş Kanunu’nda bu izin türünü toplu bir şekilde kullanman için bir madde yer almamasına rağmen, işvereninle anlaştığın sürece iş arama iznini topluca da kullanabilirsin.
8-Peki İşler Ya Yolunda Gitmezse; İstifa Ettim ve İş Buldum, Rapor Alıp İhbar Süremi Kısaltmam Mümkün mü?
Bu yönteme başvurman işte kalma süreni daha da uzatacaktır. Raporlu olduğun gün sayısı ihbar sürenden düşmez. Örneğin 8 haftalık ihbar süren varsa, 2 ay rapor da alsan, bunun üzerine 8 hafta daha çalışmak (2 ayını raporlu olarak geçirmek) durumundasın.
9-İstifam Kabul Olmadı, Ne Yapmalıyım?
İşverenin bunu kabul etmeme durumu söz konusu değil! Rahat olabilirsin. Yöneticin ve İnsan Kaynakları departmanı ile eş zamanlı süreci yönettiğin takdirde kanunda belirtilen ihbar sürelerine göre işten ayrılabilirsin. Sorunlu bir süreç yaşayacağını hissediyorsan istifa dilekçeni noter tasdikli olarak iletip, sürecini başlatabilirsin.
10-Deneme Süresi Nedir?
İşe başladığın süreci takip eden ilk 2 ay hem işveren hem de çalışan açısından “deneme süresi”dir. Yani işe başladığın ilk iki ay içerisinde ihbar süresini beklemeden istifa mektubunu vererek işyerinden ayrılabilirsin. Bu süreçte işverenin herhangi bir yaptırımı söz konusu değil.
11-İşten Kendi İsteğimle Ayrılıyorum, Tazminat Hakkım Var mı?
İşten istifa ederek ayrıldığın takdirde ihbar ve kıdem tazminatını iş kanunu çerçevesinde yasal olarak alman mümkün değil. Ancak işverenle anlaşma sağlarsan onun inisiyatifiyle kıdem tazminatını alabilirsin.
12-10 Yıl, 3.600 Gün Çalıştım ve Prim Ödedim, İstifa Edip Kıdem Tazminatımı Alabilir miyim?
İlk sigortalı olduğun tarihten itibaren 3.600 günlük prim ödemen kesintisiz olarak bir ya da birden fazla şirkette gerçekleştiyse, SGK’dan bu süreyi doldurduğuna dair onaylı hizmet dökümü alarak işverene ibrazın akabinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilirsin. Toplam sigortalılık süresinin 10 yılı (3.600 günü) doldurması yeterli. Ancak buradaki istisna; örneğin 10 yılda 2 işyerinde çalıştın ve son işyerinde de 5 yıldır çalışıyorsun, bu durumda sadece 5 yıllık kıdem tazminatı alabilirsin. Geriye dönük bir önceki işyerinden hak talep edemezsin.
13-“Kadın Çalışanım Evlilik Sebebiyle İstifa Edeceğim” Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
İş Kanunu, yeni evlenmiş kadın çalışanların evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde, çalıştığı sürenin kıdem tazminatını alarak işten ayrılmasına pozitif ayrımcılık sağlayarak izin veriyor. Evlilik cüzdanınla, evlilik nedeniyle istifa ettiğini ve tazminatının ödenmesini talep eden bir dilekçeyi işverenine ibraz etmen yeterli. Ancak bu tür istifalarda sadece kıdem tazminatı alabilirsin.
14-Erkek Çalışanım ve Askere Gideceğim, Tazminatımı Alabilir miyim?
Askerlik nedeniyle istifa ettiğinde, işyerinden çalıştığın süre kadar kıdem tazminatını alabilirsin. Ayrıca işvereninden talep edersen, askerlik dönüşü sonrasında seni tekrar işe almakla yükümlüdür.
15-İstifa Ettikten Sonra Ne Kadar Maaş Alacağım?
İhbar sürenle birlikte çalıştığın son güne kadar maaşını alacaksın. Örneğin 1 Haziran’da istifanı verdin ve iki haftalık ihbar süren var, yani 15 Haziran’da işten tamamen çıktın. O zaman 1-15 Haziran tarihleri arası hakkettiğin maaşını alabilirsin.
Seni anlıyorum! Yeni bir işe başlamak, mevcut durumundaki konfor alanından çıkarak adım atmak her zaman sancılıdır. Ancak içindeki değişim arzusu kulaklarını rahatsız ediyorsa, vakit gelmiş, hatta geçiyor bile olabilir. Büyüklerimiz tebdili mekânda ferahlık var diye boşa dememiş. Umarım aklındaki soruların düğümleri, bu cevaplarla çözülmüştür.
Yeni başlangıcında yolun açık olsun!
Yazan: Görkem Özkan
Kaynak: www.kigem.com
Görkem Özkan
MA, İnsan Kaynakları ProfesyoneliBilkent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra; İnsan Kaynakları alanına yönelerek 15 yıldır farklı sektör ve Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının yönetim kademesinde İK profesyoneli olarak çalışmaya devam etmektedir.
Ankara Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı ve Bilgi Üniversitesi’nde de Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Çalışma ortamını psikolojik ve iletişim boyutu ile analiz ederek üst yönetimin taşıdığı bulutlara, rolü gereği gökkuşağı olmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda ICF Koçu, Öğrenci Mentörü, Harvard Business Review yazarı ve Mümin Sekman’ın (Sensei) uluslararası ödüllü çekirgesidir.