Makaleler
MEB’in 100 tepe yöneticisi Her Şey Seninle Başlar semineri aldı
- Ocak 30, 2013
- Yayınlayan: kigem
- Kategori: BLOG
Milli Eğitim Bakanlığı, 100 üst düzey yöneticisine başarı uzmanı Mümin Sekman’dan ‘Her şeySeninle Başlar’ semineri aldırdı.
1 milyona ulaşan baskısıyla rekor kıran ‘Her Şey Seninle Başlar’ adlı kitabın yazarı olan Sekman, MEB’in karar vericilerine başarı hakkındaki analizlerini anlattı.
18 Mayıs Cuma günü Ankara’da gerçekleştirilen seminere Milli Eğitim Bakanlığının müsteşaryardımcıları ve grup müdürü düzeyinde yüze yakın üst düzey yönetici katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, geliştirdiği “Zirvedekilerle Buluşmalar” adlı yeni bir projeyle kurmaylarını ve üst düzey yöneticilerini özel sektör profesyonelleri ile buluşturuyor. Bürokratik körlükleri aşmayı amaçlayan proje kapsamında MilliEğitim Bakanlığı’nın en üst düzey yöneticileri; tanınmış uzmanlar, CEO’lar vealanında başarılı olmuş kişilerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanıyorlar.
Mümin Sekmanda bu proje kapsamında kendini geliştirme ve sosyal başarı konusunda iki saatsüren bir konuşma yaptı.
‘Başarılı olmak öğrenilebilir’ diyen Mümin Sekman, “Hayatı, okulhayatı ve hayat okulu olmak üzere iki dönem halinde yaşıyoruz. Ömrümüzün üçtebiri okul hayatında üçte ikisi hayat okulunda geçiyor. Okul hayatının amacıhayat okuluna hazırlamak ama genellikle hayat okulunda en çok lazım olanbilgiler, okul hayatında öğretilmeyenler. Eğitim sistemi temel başarıbecerilerine daha ağırlık vermeli” dedi.
Sekman konuşmasında şunları söyledi:
-“Bir alanda zirveye çıkmak, T harfi üstünde hareket etmeye bezer,önce başarılı olmaya sonra başarılı kalmaya çalışırsınız. Başarılı olmak içinayrı, başarılı kalmak için ayrı bilgi ve beceri seti gerekiyor. Sürdürülebilir başarıgittikçe önemli hale geliyor.”
– “Maruz kaldığı bilgi sağanağı içinde hiçbir şeyi kaçırmamayaçalışan günümüz insanı, itfaiye hortumundan su içmeye çalışır gibi çabalarken düşünceduruluğunu kaybetti. Artık en kıt kaynak, dikkat, konsantrasyon ve duru düşünme. Önce bilgi çağına girdik. Şimdi bilgiye ulaşmaçağını yaşıyoruz. Gelecekte ise bilen değil, bilgiye nasıl ulaşabileceğinibilen de değil, bilgiyi işleyebilenler başarılı olacak. Düşünme becerisi kritikfaktör olacak.”
– “ABD 1990-2000 arasını beyin on yılı ilan etti. Danimarka 1997, İsveç1998 yılını, Avusturya 1999 yılını beyin yılı ilan etti. Türkiye’nin de biryılı beyin yılı ilan etmesi için kampanya başlattık. Beyin gücünün resmi ve kamusaldüzeyde de desteklenmesi, beyin göçüne karşı güçlü bir mücadele aracıdır. Artıkülkeler coğrafi yüzölçümleri kadar değil, vatandaşlarının beyinlerininyüzölçümü kadar başarılı oluyor. Japonyabu yüzden Moğolistandan daha başarılı.”
-“Araştırmalara göre, bir alanda mesleki başarı için gerekenasgari süre 10 bin saat. Yani her insan kendi mesleki başarı noktasına en fazla10 000 saat uzaklıktadır. Bu süreyi gösteren kronometre; aklınız, eliniz vekalbiniz o işle ilgilenirken çalışıyor ama eliniz işte, aklınız veya kalbinizbaşka yerde ise duruyor.”
Milli Eğitim Bakanlığı, değişim yönetimi eğitimleri kapsamında DoğanCüceloğlu, Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı,Temel Kotil gibi isimleri de davetetti.