Makaleler
Ekonomik krizle birlikte değişen piyasa koşullarına ayak uydurmak yöneticilerin öncelikli hedefi haline geldi. Mevcut durumu korumanın yanı sıra bu dönemi fırsata dönüştürmek için neredeyse her kaynaktan bilgi edinmeye çalışan karar vericilere yönelik PWC’nin hayata geçirdiği www.kriziyönetin.com sitesi alternatif bir danışmanlık hizmeti sunuyor. Kamu kurumlarına ve özel kuruluşlara denetim, vergi ve danışmanlık hizmeti sunan PWC bünyesinde bir aydır faaliyet gösteren İnternet sitesinde kriz yönetimi konusunda çıkmaza düşenlere destek veriliyor.
Öngörüleri olmalı
Otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve eğlence piyasasının krizden en fazla etkilenen sektörler olduğunu söyleyen PWC Danışmanlık Hizmetleri Kurumsal Finans Direktörü Fazıl Bener, patronların vakit kaybetmeden iyi bir nakit yönetimi yapmaları gerektiğinin altını çiziyor. Yöneticilere, ellerindeki likit varlıkları korumalarını hatta artırmalarını öneren Bener, farklı konularda araştırma yaparak ve çevreye danışarak krizle ilgili gelecek dönemlerde ne olacağına dair bir görüş belirlemelerinin şart olduğunu vurguluyor: “Görüşünüzü yansıtan bir iş planı hazırlayın ve rakamlara dökün. Yani beklenen gelir-gider, çalıştırılacak kişi sayısı ve finansman kaynaklarınızı belirleyin. Ayrıca krizden daha az etkilenenler agresif davranarak yeni pazarlara girebilir. Durumu kötüye gidenler ise küçülme kararı alıp daha esnek ve atak bir yapıya bürünebilir.”
Eleman çıkarmak çözüm değil!
Şüphesiz kriz ortamlarında finansal hamlelerin yanında insan kaynakları alanında atılan adımlar da hayati önem taşıyor. Kilit noktalarda bulunan kişilerin yönetim becerileri patronlar tarafından yeterli bulunmadığı zaman ise transferler kaçınılmaz oluyor. Böyle durumlarda sakin olup hızlı karar almanın önemli olduğunu belirten PWC İK Hizmetleri Kıdemli Müdürü Murat Demiroğlu, işverenlerin “Piyasadaki yetenekler kimler ve bu kişileri bünyeme katabilir miyim?” sorularına yanıt aramaları gerektiğini söylüyor.
Demiroğlu, maliyetleri düşürme noktasında ise eleman çıkarmanın orta ve uzun vadede şirkete çıkar sağlayacak bir hareket olmadığı kanaatinde. Tavsiyesi ise böyle dönemlerde iş paylaşımı yapılması, yarı zamanlı ve kontrat bazlı esnek çalışma yöntemlerinin uygulanması. Çünkü ona göre bu sayede işverenler hem eleman bağlılığını artırmış hem de uzun vadede yeni eleman alma ve yetiştirme masraflarından kurtulmuş olacak.
YÖNETİCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN UNSURLAR:
* Nakit yönetimi yapılmalı
* Kısa vadede fayda sağlamak için aceleci ve çabuk hareketlerden kaçınılmalı
* Şirketin gidişatı hakkında elemanlar doğru bir şekilde bilgilendirilmeli
* Esnek çalışma yöntemlerine yönelik altyapı çalışmaları yapılmalı
* Eleman çıkarımından sonra kalan çalışanlar arasında adil bir iş dağılımı yapılmalı
* Moral ve motivasyonu yükseltici uygulamalar denenmeli
* Belli konularda karar alınırken çalışanların fikri de sorulmalı
Ekleyen:Kigem
