Makaleler
Gazeteci İdil Çeliker `Türk usulu başarı bulmacası` yayınladı!
- Ocak 30, 2013
- Yayınlayan: kigem
- Kategori: BLOG
Kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman ile yıllar içinde çok dirsek temasımız oldu… Araştırmalara dayanan çalışmaları, başucu kitaplarımın arasında önemli bir yer tutuyor… Hele Türk Usulü Başarı kitabına bayılıyorum. Geçen gün tekrar gezindim kitabın sayfalarında…
”Türk Usulü Başarı Bulmacası” başlıklı satırlarında, ülkedeki ”başarı örnekleri”nin sözlerinden yola çıkılarak, onların da tıpkı bizler gibi düşünüp, aynı hislere kapıldığının altı çizilmiş örneklerle. Bakalım siz hani sözleri kimin söylediğini bulabilecek misiniz? Ama cevaplara bakmak yok. Anlaştık mı?
1.Büyük şair, büyük edip olmaktan daha önemli üç şey var; Birincisi evlenip yuva kurmak, ikincisi ev sahibi olmak, üçüncüsü kimseye muhtaç olmayacak kadar parası bulunmak. Ben bu üçünü de yapamadım. Akşam oldu mu, dostlar dağılıp evine gider. Bu şu otel odasında yalnızlığı tüm dehşetiyle duyarım. Ne şiir, ne kitap, ne de dostlar beni bu yalnızlığımdan çekip olabilirler.
a) Yaşar Kemal
b) Selahattin Duman
c) Yahya Kemal
d) Cemil Meriç
2.”Yıllardır doğruları anlatmak için verdiğim uğraşın anlamsızlığı, yazdıklarımın ve söylediklerimin beyhudeliği yüzüme bir tokat gibi çarpıyor. Bildiğim ama içime sindiremediğim bir gerçeğin önünde eğiliyorum: Halkı yönetmek için onlara masal anlatmak gerekir. Anlatacağınız masal, bütün masallar gibi gerçek dışı olabilir. Onların aklına değil, içgüdülerine hitap edin. Korkutmak kamçınız olsun, çıkar vaatleri havucunuz.”
a) Süleyman Demirel
b)Mahir Kaynak
c)Necmettin Erbakan
d) Doğu Perinçek
3.”Çocukluğumu Sürmene”nin bir dağ köyünde geçirdim. Bizim köyde şehre gitmek bile hayaldi. Bütün hayatımı köyde geçireceğimi zannederdim. Hayatımda düşlediğim en büyük şey, istediğim kadar kavurma yiyebilecek paraya sahip olmaktı. Oralarda yılda birkaç kere ancak et yiyebilirdik. Üstelik biz güya köyün hali vakti yerinde ailesiydik. Hiç bir zaman bırakın İstanbul”a, Ankara”ya Trabzon”a bile gideceğimizi sanmazdım. Köyden de ortaokula, liseye gitmeyi de hayal edemezdim. Devlet bursu olmasaydı! Üniversite okumam da mümkün olmazdı. 1974”de Türkiye”de döviz sıkıntısı olunca, burslarımızı alamadık. Amerika”da 3 gün aç kaldığımı hiç unutamam. Öğrenci yurduna bulaşıkçı girdim. Türkiye”de en sevdiğim şey budur. En fakir çocuk bile başarılı olduğu sürece başarabiliyor ve yükseliyor. Kişinin zengin ya da fakir olması önemli değil; doğuda ya da batıda olmasının da önemi yok. Türkiye”de çalışan, gayret gösteren engelsiz yükselebiliyor.
a) Futbolcu Hami
b) Mesut Yılmaz
c) Adnan Kahveci
d) İsmail Türüt
4. Annem çok genç yaşta babamdan ayrıldı. Başta hayatını tamamen bize adadı. Sonra yeniden evlendi. Ve tüm dünyası o adam oldu. Ondan bir de çocuğu dünyaya geldi. Ağabeyimle beni o adama ezdirdi. Üvey babam bizi eve kabul etmedi. Annemin sesi çıkmazdı. Yatılı okulda her gece ağlardım. Anti-depresan kullanıyordum. Boşlukta gibiydim. İsteksizlik, mutsuzluk, hiçbir şeyden zevk alamama … Doktor psikolojik olduğunu söyledi. O günden beri ilaç alıyorum. Beni hiçbir yere götürmüyorlardı. Ne bara, ne restorana. Duramıyor, çıldıracak gibi oluyordum.”
a) Zerrin Özer
b) Yıldız Tilbe
c) Müslüm Gürses
d) Mehmet Ali Erbil
5.”Sanat, edebiyat karın doyurmaz. İnsan kafasının daha da karıştırır bu gibi şeyler. Ben Ret-Kit olurum. Biz S….. ile Bülent Ersoy”u çok severiz. Kemal Sunal”ı seyredip duruyoruz.”
a) Ahmet Kaya
b) Turgut Özal
c) Kamer Genç
d) Hakan Şükür
Cevaplar
1) c (Yahya Kemal)
2) b (Mahir Kaynak)
3) c (Adnan Kahveci)
4) d (Mehmet Ali Erbil)
5) b (Turgut Özal)
Yazan: İdil Çeliker
Kaynak: Güneş Gazetesi