Makaleler
(d.g.s.) dikey geçiş sınavı hakkında genel bilgiler
- Ocak 30, 2013
- Yayınlayan: kigem
- Kategori: MAKALE

(D.G.S.) DİKEY GEÇİŞ SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
HAZIRLAYAN: AHMET HATİPOĞLU
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
1. D.G.S. nedir?
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan bir sınavdır.
2. DGS’ye girmek için hangi şartlar gerekmektedir ?
Başvuru yapabilmek için meslek yüksekokullarından en geç beş yıl önce mezun olmuş olmak veya meslek yüksekokullarının 2. sınıfında bulunmak gerekmektedir.
Dikey geçiş sınavına adaylar en fazla üç defa girebilmekteler.
3. DGS için başvuru belgeleri nereden temin edilmektedir ?
Adaylardan bu öğretim yılında mezun olabilecek durumdaki meslek yüksekokulu öğrencileri başvuru belgelerini kendi okullarından, mezun durumdakiler ise herhangi bir yüksekokul veya ÖSYM bürosundan temin edebilmektedirler.
4. DGS başvuru belgeleri nerelere teslim edilebilmektedir ?
Adaylar Başvurma belgesi ile sınav ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren banka dekontunu 12-22 Nisan 2004 tarihleri arasında meslek yüksekokulları veya ÖSYM bürolarına onaylatarak teslim edebilirler.
5. DGS hangi şehirlerde ve ne zaman yapılacaktır ?
Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay,Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kocaeli, Konya,Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşe`de 18 Temmuz 2004 tarihinde yapılacaktır
6. DGS sınavı nasıl bir sınavdır?
Koşullarını sağlayan ve başvuruları ÖSYM tarafından kabul edilen adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav saat 9.30da başlamakta ve süresi 3 saat (180 dakika) sürmektedir.
7. DGS puanları nasıl hesaplanmaktadır?
Adayların sınavdan almış oldukları puanlardan hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlar, önlisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı önlisans başarı puanlarının (AÖBP) ve önlisans programına yerleştiği yıldaki puanlarının belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilmektedir.
8. Lisans programlarına yerleştirme nasıl yapılmaktadır?
ÖSYM, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutarak adayı uygun bir lisans programına yerleştirmektedir.
Boş kalan kontenjan olduğu takdirde ek yerleştirme yapılmamaktadır. 2004-DGS sonuçları sadece 2004-2005 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacaktır.
9. Lisans öğrenimine hazırlık programı nasıl uygulanmaktadır?
Lisans öğrenimine kayıt hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olmaktadır. Lisans öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarı yıldır.
Lisans öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılmaktadır. Başarısız olanların ise üniversite ile ilişiği kesilmektedir.
Not: Bu bilgiler 2003 DGS Kılavuzu ve uygulamalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Ekleyen:Kigem
