Makaleler
Ekonomi yönetimi, özel sektörün önünü açacak politikalara paralel olarak nitelikli personel talebini karşılayacak adımlar atmaya devam ediyor. Geçmişte kamuya eleman yetiştirmeye dönük çalışan Türkiye İş Kurumu da (İŞKUR) artık özel sektör odaklı çalışıyor. Bu değişimin ardından bütün işsizlerin kuruma kaydı sağlandı. Bu yılı “istihdam ve kariyer yılı” ilan eden İŞKUR 1 milyon gence de iş fırsatı sunuyor. 100’ü aşkın üniversitede iletişim noktaları kurarak, öğrencilere danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Kurum, kariyer günleri düzenleyerek gençleri patronlarla buluşturuyor.
DESTEK PROGRAMLARI VAR
Ekonomik büyüme ve işgücü piyasasını esnekleştirecek programlarla her yıl 1 milyon gencin iş sahibi olması hedefleniyor. Özel sektörün istihdam yükünü hafifletmek için destek programları devreye giriyor. İŞKUR’un yürüttüğü kariyer günleri tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılırken, projeyle genç istihdamı desteklenerek işsizlik oranını düşürmek ve istihdamda tutmak hedefleniyor.
PİYASA YUMUŞATILIYOR
İstihdamın artırılması için işgücü piyasasındaki katılıklar da yumuşatılıyor. Esnek çalışma yaygınlaştırılarak, iş paylaşımı, evden çalışma ve esnek zaman modelleri devreye giriyor. İŞKUR, özellikle hazır eğitimli işgücünü işverenin aradığı açık işlere yönlendirmek için adeta gece gündüz çalışıyor. Toplam 107 üniversitede gençlere iş koçluğu yapan kurum uzmanları bunun benzerini meslek liselerinde de yapacak. İş ve meslek danışmanları tüm meslek liselerinin son sınıflarına işgücü konusunda sunumlar yapacak. İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, kariyer günlerine ilişkin, “2013 İŞKUR açısından istihdam ve kariyer yılı olacak. Tüm büyükşehirlerimizde gerçekleştireceğimiz istihdam fuarları ile 107 üniversitede düzenleyeceğimiz kariyer günleri yerel düzeyde işgücünü arz edenler ile talep edenleri bir araya getirecek” diyor.
İKİ KİŞİDEN BİRİ KALIYOR
Kurum’un düzenlediği işbaşı eğitim programından yararlanan her iki kişiden biri ise o iş yerinde kalıyor. İŞKUR’a kayıtlı olanlar bu programdan yararlanabiliyor. Gençlerin 6 ay boyunca işbaşı eğitimindeki maliyetini Kurum karşılıyor, günlük de 25 lira cep harçlığı veriyor. Ayrıca, işbaşı kaza sigortası, genel sağlık sigortası da yapılıyor. 6 ay süresince işletmelerde eğitimlerini tamamlamaları sağlanıyor. Bu programlarda kalma oranı da yüzde 50’ye ulaşmış durumda. Mesleki eğitim kursu görenlere ödenen ücreti de artırdıklarını, günlük 15 liradan 20 liraya çıkardıklarını söyledi. Kursiyerlerin aylığı 500 lirayı buluyor.
ÖZEL SEKTÖR ODAKLI
Özel odaklı çalışan İŞKUR’a kayıtlı 2 milyon 372 bin işsize ulaştı. Bu kişilerin adreslerinden telefonlarına TC kimlik numaralarından KPSS puanlarına kadar bütün bilgileri de kurumda kayıtlı. Bu sayede işverenin talebine anında cevap verilebiliyor.
KAYNAK: İş’te İnsan
YAZAR: Hazal Kaya
Ekleyen:Kigem
