Makaleler
Tayyip Erdoğan’ın başarı formülü ne?
- Ocak 30, 2013
- Yayınlayan: kigem
- Kategori: BLOG
Başbakanın başarı formülü ne?
ÜstNot: Başbakan Erdoğan girdiği bir sınıfta tahtaya bir başarı formülü yazdı. Basın bunun üzerine, formülü yorumlaması için başarı uzmanı Mümin Sekman’dan görüş talep etti. Sekman Erdoğanın kişiliğinden ve başarı sitilinden bağımsız olarak, formülü analiz etti. Bu formül Erdoğanın kendi kariyerinde kullandığı değil, öğrencilere önerdiği bir formüldür. Analizi bu gözle okumanızı öneriyoruz.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gittiği her okul açılışında tahtaya yazdığı dört kelimelik bir formül onun gençlere önerisini gösteriyor.
Bu dört kelimelik başarı formülü: Oku, düşün, uygula, neticelendir.
Başbakan, formülün anlamını bir ilkokul açılışındaki konuşmasında şöyle açıklamıştı:
“Sevgili çocuklar, size başbakanınız olarak dört kelimelik tavsiyem var: Oku, düşün, uygula, neticelendir. Sadece okudunuz ama okuduğunuz üzerine düşünmedinizse, hiçbir neticesi olamaz bunun. Okudunuz, düşündünüz ama uygulamıyorsan, onunda hiçbir faydası yok. Okudunuz, düşündünüz ve uygulamaya koydunuz. Ama takip edip neticelendirmiyorsanız, yine bir faydası yok. Aslolan takip ederek neticeyi almak. Eğer daldaki bir meyveyi zamanında toplayamazsan, o meyve çürür gider. Hiçbir faydası olmaz. Yani Orta sahada top çevirerek kalmayacak, gölü de atmayı başaracaksınız.” (Kaynak: Vatan gazetesi)
Başbakanın yazdığı başarı formülü, insanlara hayat hedeflerini gerçekleştirmek için yapmaları gerekenleri gösteriyor:
OKU: İş hayatında ve özel hayatında nasıl başarılı olabileceğini gösteren kitaplar oku.
DÜŞÜN: Bu kitaplardan öğrendiklerini şirketine, işine ve özel hayatına nasıl uygulayacağını düşün.
UYGULA: Bunları düşünmekle yetinme, işine ve kendine uygula.
SONUÇLANDIR: Uygulamaya başladığın bir şeyi, sonuç alıncaya kadar takip et, yarıda bırakma.
Bu formül çevik çalışmak ve başarılı olmak için çok kullanışlıdır. Başarılı olmak için önce öğrenmek gerekiyor. Öğrenmek gerekli ama yeterli değil. Sonra öğrendikleriniz üzerine bolca düşünmelisiniz. Düşünmek de gerekli ama yeterli değil. Düşündüklerinizi teoriden pratiğe, yani uygulamaya geçirmelisiniz. Uygulamak da yetmiyor, uyguladığınız şeyi sonuçlandırıncaya kadar takip etmeli, rehavete düşmemeli, işleri sürüncemede bırakmamalısınız.
Bu başarı formülüne göre sürekli yeni şeyler öğrenmeyen, öğrendikleri üzerine düşünmeyen, düşündüklerini uygulamayan, uyguladığını sonuçlandırmayan kişiler başarılı işler çıkaramayacak, en azından dört dörtlük işler başaramayacaktır.
Söz konusu formülü Kisisel Ataleti Yenmek bağlamında da yorumlayabiliriz:
Başbakanın başarı formülüne göre düşündüğümüzde 4 tür atalet ve tembellik karşımıza çıkıyor:
1. Öğrenmeme ataleti.
2. Düşünmeme ataleti.
3. Uygulamama ataleti
4. Sonuçlandırmama ataleti
Başbakana göre, proaktif öğrenen , öğrendikleri üzerine düşünen, öğrendiklerini sindiren kişi başarının yarısını halletmiştir. Düşündüklerini uygulayan ve uyguladığı işi sonuç alıncaya kadar takip eden kişi ise, ikinci etabı da halletmiştir.
Öğrenmek ve düşünmek insanın iç dünyasında yaptığı faaliyetlerdir. Uygulamak ve sonuçlandırmak ise, dış dünyada dış dünyada yapılan faaliyetlerdir. Öğrenmek ve düşünmek kendimiz üzerindeki etkimizi artırır. Uygulamak ve sonuçlandırmak ise dış dünya üzerindeki etkimizi artırır.
Formülün, söyleyenden bağımsız olarak, teknik yorumu böyle yapılabilir.
Mümin Sekman
(Yukarıdaki yorum, Erdoğan bu formülü ilk kez yazdığında, basının konuyla ilgili görüş talebi üzerine yazılıp paylaşılmıştır.)